Biminitop

Boot-gerelateerde termen die je als bootliefhebber wil kennen!

Of je nu van boten houdt en meer wil leren over gebruikte termen in de bootwereld, of dat je gewoon nieuwsgierig bent en ervan houdt om over van alles iets te weten: deze blog helpt je verder. Weet jij bijvoorbeeld al wat een biminitop is? Hier een lijst van enkele boot-gerelateerde termen voor alle bootliefhebbers:

Biminitop

Biminitop

Een Biminitop is een top van canvas, waarvan de voorkant open is, en die voor de kuip van een boot is. Vaak kan deze top naar binnen gevouwen worden en weer opgezet worden naar eigen voorkeur. Handig voor wanneer het slecht weer is, of juist als schaduw gewenst is. Een soort afdakje, ondersteund door frames van metaal.

Kuip

Plek in de achterkant van een boot wordt kuip genoemd.

Geusje

Een vlag, die vaak een rechthoekige vorm heeft, en op de schip hangt als een soort scheepsgroet.

Kombuis

De ruimte waar de keuken zich bevindt in een boot.

Bunkeren

Dit is hetzelfde als tanken met waar de boot op vaart. Dit kan zijn met water, diesel of gasolie.

Gangboord

Het stukje looppad aan de zijkanten van een schip.

Harpuis

Een smeersel met een samenstelling van zwavel, lijnolie en hars, voor het beschermen van scheepsdelen tegen beschadiging veroorzaakt door verschillende elementen, gewassen en paalwormen.

Afmeren

Afmeren is het vastmaken van het schip. vastmaken. Soms wordt er ook wel aanmeren gezegd, terwijl dit fout is. Het is namelijk óf afmeren óf aanleggen. Regelmatig wordt dit verward en samengevoegd tot de verkeerde term aanmeren.

Tros

Hiermee maak je een schip vast. Het is een meerlijn en is herkenbaar vanwege de manier van vastmaken, die in dit geval naar buiten staat.

Loef

Dit is de kant die wind opvangt.

Ter afsluiting van deze lijst als extraatje een boot-gerelateerde gezegde:

Een schip op het strand is een baken op zee.

Hoeveel van deze termen wist je al?