Een hernia: behandeling, oorzaak en uitleg
Een hernia kan in principe iedereen overkomen. Het is in tegenstelling tot wat mensen denken niet genetisch bepaald en het kan je ook overkomen wanneer je goed voor jezelf zorgt. Alles over hernia behandeling en meer ontdek je in dit artikel.
Wat is een hernia?
Het klinkt gek, maar het is echt zo: een hernia is letterlijk een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. Het ziet er dus van buitenaf uit als een soort bobbel die door de huid prikt. De hernia komt veel in de rug voor maar kan ook op andere plekken voorkomen. Je ziet ze bijvoorbeeld ook wel vaak in de nek.
Oorzaken van een hernia
Of je nu een rug- of een nekhernia hebt: er zijn altijd meerdere mogelijkheden als het gaat om de oorzaken:
- het kan genetisch zijn
- het kan ontstaan door zware belasting van de rug
- een plotselinge draaibeweging in de romp kan dit veroorzaken
- vertillen of verschuiven
En dit zijn slechts een aantal van de oorzaken die een hernia kan hebben. In essentie komt het ook vaak gewoon neer op domme pech. Want hoewel je die tafel misschien al honderd keer op hebt getild, kan het ineens genoeg zijn om een hernia te veroorzaken. Het is wel zo dat je meer risico loopt naarmate je iets ouder bent, maar ook jonge mensen kunnen een hernia krijgen.
De behandeling van een hernia
Een rug- en nekhernia worden natuurlijk verschillend behandeld. Omdat een hernia vaak op natuurlijke wijze weer verdwijnt, wordt een operatie niet direct uitgevoerd bij het vaststellen van een hernia. Er kan echter ook een operatie plaatsvinden als dit niet het geval is.