Uitleg over progressive overload

Als u het meeste uit uw trainingen wilt halen, moet je progressive overload gebruiken. Deze trainingsmethode is gebaseerd op het principe dat je je lichaam steeds meer moet uitdagen om resultaat te zien. In deze blogpost geven we een gedetailleerde beschrijving van wat progressive overload is en hoe je het kunt gebruiken om je trainingen te maximaliseren. We geven ook een voorbeeld van een trainingsschema dat deze techniek gebruikt. Dus als je klaar bent om echte resultaten te zien, lees dan verder!

Wat is progressive overload?

Uiteraard dienen we eerst antwoord te geven op de vraag wat het nu eigenlijk is. Progressive overload is een trainingstechniek waarbij u geleidelijk de hoeveelheid gewicht en intensiteit van uw trainingen in de loop van de tijd verhoogt. Dit helpt om je lichaam hard te laten werken, spieren op te bouwen en kracht te verbeteren. Door jezelf voortdurend uit te dagen met moeilijkere oefeningen, zul je merkbare verbeteringen in je prestaties en lichaamsbouw gaan zien.

Om progressive overload effectief te gebruiken, is het belangrijk dat elke opeenvolgende training een stap moeilijker is dan de vorige. Dat betekent het verhogen van het aantal herhalingen voor een oefening of de hoeveelheid gewicht die voor elke set wordt gebruikt. Je moet je routine ook vaak variëren, zodat je geen plateau bereikt. Probeer tijdens je trainingssessie verschillende oefeningen, sets, herhalingen en rusttijden te gebruiken en varieer uw cardioroutines indien van toepassing.

Hoe werkt het?

Om je een beter idee te geven van hoe progressive overload in je eigen routine gebruikt kan worden, is hier een voorbeeld van een trainingsschema:

Maandag: Borst en triceps – 4 sets van 10 herhalingen met dumbbells van 20 lbs.

Dinsdag: rug en biceps – 4 sets van 8 herhalingen met een halter van 25 lbs.

Woensdag: Cardio – Ren gedurende 20 minuten met matige intensiteit.

Donderdag: Legs – 4 sets van 12 herhalingen met 30 lb squats

Vrijdag: Shoulders & Core– 4 sets van 15 herhalingen met lichaamsgewichtoefeningen

Zaterdag/zondag: rustdagen of actief herstel, afhankelijk van de behoefte.

Door dit voorbeeld te volgen, zou je progressive overload in de trainingssessies moeten kunnen implementeren. Naarmate je sterker wordt en meer gewend raakt aan de oefeningen, verhoog je geleidelijk de gewichten of herhalingen als dat nodig is. Dit zorgt ervoor dat je lichaam constant wordt uitgedaagd en dat je echte resultaten ziet van je trainingsinspanningen.

Conclusie

Over het algemeen is progressieve overbelasting een effectieve manier om het meeste uit uw trainingen te halen. Door jezelf in de loop van de tijd uit te dagen met moeilijkere oefeningen, kun je echte verbeteringen in je prestaties en lichaamsbouw gaan zien. Dus als je op zoek bent naar resultaten, probeer deze techniek dan eens!