Hielspoor en hardlopen
Jammer genoeg krijg je als hardloper vaak te maken met klachten zoals hielspoor. Wat is het eigenlijk? Hoe herken je het en wat kan je er tegen doen?
Wat is hielspoor?
Hielspoor is in de basis overbelasting van de peesplaat onder de voet. De overbelasting kan overgaan in een ontsteking of chronische klachten opleveren. De medische naam voor Hielspoor is fasciitis plantaris (peesplaatontsteking). Genezing van de peesplaat overbelasting of ontsteking kan lang duren. Hierdoor kan er verkalking optreden. Op röntgenfoto’s van patiënten met hielspoor zien we verkalking in de vorm van een soort haakje aan het hielbeen onder de voet. Vandaar ook de naam hielspoor. Hielspoor gaat gepaard met stekende pijn aan de onderzijde en soms ook buitenzijde van de voet.
Hielspoor kan bij iedereen voorkomen. Men ziet de klachten echter vaak bij sporters (waaronder hardlopers) en bij mensen met overgewicht. Hielspoor komt vaak voor bij mensen boven de 40.
Hoe herken je hielspoor?
De klachten bij hielspoor openbaren zich vaak door een stekende pijn onder de voet (onder de hiel). De pijn is meestal het hevigste bij de zogenaamde opstartproblemen (na de nachtrust of na een lange tijd gezeten te hebben). Klachten komen hiernaast voor tijdens het lopen, hardlopen en autorijden. Tijdens het hardlopen worden de klachten meestal omschreven als dof. Terwijl na rust de pijn aan kan voelen als scherp of stekend. Verder kan men last hebben van kramp in de kuit. De pijn die men ondervindt door hielspoor zal toenemen naarmate de klachten aanhouden.
Tijdens onderzoek door een specialist controleert men de aanhechting van de peesplaat door druk uit te oefenen op deze plaats. De patiënt ervaart dan een lokale sterke pijn.
Hielspoor en hardlopen
Jammer genoeg is hielspoor is een typische hardlopers kwaal. Wanneer men (veel) pijn ervaart is het aan te raden om de intensiteit van de training af te bouwen of een tijd helemaal te stoppen met hardlopen.
De klachten kunnen diverse oorzaken hebben. Denk hierbij aan een foutieve looptechniek, verkeerd of versleten schoeisel, overbelasting (te snelle opbouw in de training) of de eenzijdig trainen (te veel op asfalt).
Voorkomen en genezen van de klachten
Krachttraining van de voeten, benen en core verminderd het risico op klachten zoals hielspoor. Daarnaast is goed schoeisel en een uitgekiend hardloopschema essentieel. Verder helpt een goede warming up en rekken van de kuitspieren na het hardlopen.
Mocht je reeds klachten hebben dan kan het masseren van de peesplaat helpen. Dit kan met behulp van een massage bal.
Bij aanhoudende klachten is het aan te raden om contact te zoeken met een specialist zoals een podotherapeut of fysiotherapeut. Als behandel methode kan er gekozen worden voor het aanmeten podotherapeutische zolen. Een alternatief is het masseren van de spieren in combinatie met verschillende oefeningen. Meestal wordt er tevens taping toegepast om de druk te verminderen en zodoende het herstel te bespoedigen.