BMI berekenen, hoe werkt het?

Je BMI berekenen is makkelijk met een online tool. Je hoeft namelijk alleen maar je lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en eventueel je buikomtrek in te voeren. Het voordeel van het weten van je BMI, dat overigens staat voor Body Mass Index, is dat je een richtlijn hebt voor jouw ideale gewicht. Voor mensen die willen afvallen of juist willen aankomen, geeft het weten van je BMI een goede richtlijn. Maar hoe werkt je BMI berekenen en waar moet je rekening mee houden bij het interpreteren ervan?

Hoe moet je jouw BMI berekenen?

Mocht je van cijfertjes en wiskunde houden, dan kun je ook zonder online tool jouw BMI berekenen. Je deelt namelijk jouw gewicht door het kwadraat van jouw lichaamslengte uitgedrukt in meters. Stel je weegt 75 kg en je bent 1,80 meter lang, dan doe je 75/(1,8*1,8)=23,1. Het makkelijkste kun je echter een online tool voor BMI berekenen gebruiken. Je voert dan namelijk ook je geslacht en leeftijd in. Deze zijn van belang bij het bereken van je BMI omdat de BMI aangeeft of de waarde onder een gezond gewicht valt of juist als ongezond gezien wordt. De betekenis van de waarde zie je in een online rekentool ook direct, echter je moet wel wat kennis hebben om deze goed te kunnen interpreteren.

Jouw BMI waarde beoordelen

Als we het rekenvoorbeeld van de vorige alinea erbij pakken, dan heb je als man van 35 jaar met een lengte van 1,80 meter en een gewicht van 75 kg een gezonde BMI waarde van 23,1. Weeg je echter 90 kg, dan is de BMI waarde 27,8. Dit is volgens de rekentool een te hoge BMI. Het is belangrijk om te beseffen dat de beoordeling van een te hoog of te laag getal om het vet gaat, en niet om jouw gewicht. Stel je bent bodybuilder, dan kun je op een gewicht van 90kg komen zonder dat dit te hoog is. Spieren wegen meer dan vet, ongeveer 15% meer bij eenzelfde volume. Neem je als bodybuilder ook creatine? Dan zullen je spieren nog zwaarder zijn aangezien ze meer vocht vasthouden. Dit moet je dus in je beoordeling meenemen tijdens je BMI berekenen.

Je BMI berekenen voor afvallen of aankomen

Wanneer je te dik of te dun bent, dan weet je dit soms al. Toch kan een beetje overgewicht hebben of iets te mager zijn ook al een nadelig effect op je gezondheid hebben. Jouw gewicht beoordelen is makkelijk middels je BMI berekenen. Wanneer jouw BMI aangeeft dat jouw lichaamsgewicht goed is, hoef je vaak niets aan je eetpatroon of de hoeveelheid beweging die je krijgt te veranderen. Merk je toch dat je je niet lekker voelt en hoopte je dat je BMI index berekenen er duidelijkheid over kon geven? Dan kun je altijd een diëtist raadplegen. Misschien heb je geen overgewicht of ondergewicht, maar is je dieet niet goed. BMI zegt niets over de samenstelling van het eten dat je eet, het gaat puur om je gewicht – lengte verhouding. Is jouw BMI te hoog of te laag? Begin dan met afvallen of meer te eten en ga in gesprek met een huisarts of diëtist. Een gezonde BMI is belangrijk om de kans op lichamelijke klachten kleiner te maken.