De functies van een wetsuit

Wanneer je wateractiviteiten gaat doen is het niet te missen om een wetsuit te dragen. Het pak heeft namelijk ontzettend veel functies. Maar wat zijn eigenlijk precies de functies ervan? En waarom is het pak niet te missen wanneer je wateractiviteiten gaat doen? Daar willen we je in deze blog meer informatie over geven zodat jij ook optimaal beschermd kunt zijn tegen alle gevaren die kunnen komen bij wateractiviteiten. Wil je meer weten? Lees dan zeker deze blog!

Wat is een wetsuit?

Een wetsuit is een pak dat je aandoet wanneer je deelneemt aan allerlei verschillende soorten wateractiviteiten. Het pak heeft de functie om jouw lichaam te beschermen. Dit is mogelijk door het speciale materiaal waar het wetsuit van is gemaakt. Het pak heeft daardoor ook een isolerende functie waar je zo meer over leest.

Het materiaal van een wetsuit

Het pak kan jouw lichaam dus isoleren en beschermen voor allerlei verwondingen die je tijdens wateractiviteiten kunt krijgen. De reden hiervoor is dat het pak gemaakt is van het materiaal neopreen. Dit is een elastisch en synthetisch rubber met isolerende eigenschappen. Er zijn verschillende diktes van het materiaal. Over het algemeen geldt hoe dikker het pak is, hoe beter het isoleert. Dit is een gevolg van het feit dat neopreen bestaat uit uitgesloten cellen met lucht. Hoe dikker het dus is, hoe meer cellen er zijn, hoe beter het wetsuit kan isoleren. Bij een goed pak komt er een beetje water door het materiaal heen. Dit water wordt opgewarmd door jouw lichaamswarmte, waardoor jij niet onderkoeld raakt. Hierbij is het wel van belang om een wetsuit te hebben wat goed past.

Het kiezen van het juiste wetsuit

Om het pak optimaal te kunnen laten werken moet het ook goed passen. Als het te groot is kan er bijvoorbeeld te veel koud water doorheen gaan, waardoor je lichaamswarmte niet genoeg is om al dit water te verwarmen. Zo kun je dus alsnog onderkoeld raken. Daarom is een goed passend wetsuit niet te missen. Het pak moet aansluiten op jouw lichaam en dit is bij iedereen anders. Laat je dus goed informeren en pas eventueel verschillende pakken aan. Zo weet je zeker dat je het juiste pak kiest en zo kun jij beschermd worden. Natuurlijk zit het ook veel comfortabeler als je een suit hebt, wat goed bij je lichaam past!

Andere voordelen van het pak

Er zijn nog wat andere voordelen die het wetsuit te bieden heeft. Zo hou je in je lichaam meer energie over door het pak, omdat je lichaam niet hard hoeft te werken om warm te blijven. Daarnaast heb je met het pak meer drijfvermogen op het water, waardoor je sneller vooruit komt bij het zwemmen! Bovendien zijn er veel verschillende soorten pakken. Je kunt dus elke kleur kiezen die je maar wilt en dat ziet er dus ook nog eens leuk uit! Het is dus zeker de moeite om een pak aan te schaffen als jij veel bezig bent met activiteiten in het water!