Hier let je op als je een goedkope e bike wilt kopen

Waren elektrische fietsen 10 jaar geleden nog vrij schaars, tegenwoordig kan iedereen op een goedkope e bike de weg op. Deze fietsen zijn in populariteit gestegen en in prijs gedaald. Uiteraard zijn er nog steeds voldoende dure e-bikes die je kunt kopen, maar er worden ook een groot aantal voordelig geprijsde opties aangeboden. Kies jij voor een goedkope e bike, dan zal je versteld staan van hoe weinig je tegenwoordig nog voor een elektrische fiets betaalt. Hier lees je over de punten waar je dan wel even op moet letten, voordat je je aankoop afrondt.

Een goedkope e bike voor jouw situatie

Het is belangrijk dat jouw elektrische fiets kan doen waar jij hem voor nodig hebt. Op die manier bepaal je waar je geld kunt besparen en waar je juist wat meer uit wilt geven. De accu is dan een belangrijke factor, want die bepaalt hoeveel kilometers je goedkope e bike kan maken voordat deze weer moet worden opgeladen. Ben jij van plan om veel kilometers te maken en lange afstanden per keer te fietsen, dan is de accu dus waar je wilt proberen te besparen. Wil je je elektrische fiets alleen gebruiken voor ritjes in de stad, naar je werk of naar de winkel, dan kun je dat ook prima met een kleinere accu af.

Let op: de accu bepaalt niet alleen je actieradius, maar ook de stabiliteit. Hoe lager de accu op je e-bike is bevestigd, hoe stabieler je fiets.

Het gewicht

Een ander punt dat belangrijk is bij het uitkiezen van je goedkope e bike is het gewicht. Als jij er mee de trein in wilt, als je je fiets elke dag de trap moet optillen of als je hem op een fietsenrek wilt kunnen zetten, dan is het geen slecht idee om wat meer te investeren in een lichtgewicht e bike. Staat je fiets in de schuur beneden, ben je niet van plan om er mee het openbaar vervoer in te gaan en ook niet om deze regelmatig in de auto te doen? Dan is een goedkope e bike met een standaardgewicht een uitstekende optie.

De plek van de motor

De accu en de motor van je e-bike zijn de punten waar je het gemakkelijkste op bezuinigt. Kies je voor een goedkope e bike dan heeft deze vaak een kleinere accu en een motor aan het voorwiel. Dat is prima, als jouw situatie zich daarvoor leent. De plek van de motor bepaalt het fietscomfort. 

  • Als deze aan het voorwiel zit, dan is dat de goedkoopste optie, maar krijg je ook het gevoel dat je getrokken wordt. Probeer de goedkope e bike dus even uit, want hier zal je aan moeten wennen.
  • Een motor aan het achterwiel heeft als voordeel dat je het gevoel krijgt op een brommer te zitten. Tegelijkertijd wordt het dan lastiger om de band van je achterwiel te vervangen. 
  • De meeste mensen kiezen voor een motor in de trapas, voor een zo natuurlijk mogelijke fietservaring en gemakkelijke reparaties aan beide banden.